Θοδωρής Τσούτσος

Ποτέ άλλοτε ένας τίτλος δεν ήταν τόσο σημαντικός

Στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχουν υπάρξει πολλοί σημαντικοί τίτλοι. Για πολλές ομάδες. Ποτέ άλλοτε, όμως, ένας τίτλος στην Ελλάδα δεν είχε τόσο μεγάλη σημασία. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Συγκεκριμένα η ΑΕΚ, είχε περάσει και περισσότερα χρόνια άτιτλη. Από το 1983 της χρονιάς του Κυπέλλου ας πούμε, μέχρι το 1989, όταν και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Ποτέ άλλοτε, όμως, δεν αμφισβητήθηκε τόσο πολύ και τόσο αληθινά στην πραγματικότητα το DNA της.

Για την ακρίβεια, ποτέ άλλοτε δεν αμφισβητήθηκε σε επικίνδυνο βαθμό το "είναι" οποιασδήποτε από τις μεγάλες ομάδες. Ούτε του Ολυμπιακού, στα "πέτρινα χρόνια" στη δεκαετία χωρίς πρωτάθλημα, ούτε του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ή τώρα, ούτε καν του ΠΑΟΚ, των πολύ λιγότερων τίτλων και από την ΑΕΚ. Ποτέ κανείς δεν πίστεψε ότι ο ΠΑΟΚ είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που στην πραγματικότητα είναι. Μια από τις μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Για την ΑΕΚ, όμως, τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Κανείς, ούτε καν από τον "οργανισμό ΑΕΚ", δεν μπορούσε να είναι σίγουρος ότι ο σύλλογος, όταν θα "έρθει" (για να χρησιμοποιήσουμε το σλόγκαν) θα εξακολουθήσει να είναι ΑΕΚ. Αυτό ακριβώς, λοιπόν, κέρδισε ο Δικέφαλος στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό. Το DNA της!

Αυτός ο τίτλος, λοιπόν, δεν μετριέται. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου για να συγκριθεί μαζί του. Ακόμη και αν πρόκειται για τα συνεχόμενα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού, την περίοδο της κυριαρχίας του Παναθηναϊκού, τους τίτλους - ξέσπασμα του ΠΑΟΚ, τους τίτλους - έκπληξη και νοσταλγία μαζί της Λάρισας, του Πανιωνίου και πάει λέγοντας.

Για την ΑΕΚ το Κύπελλο αυτό ήταν η ίδια η ύπαρξή της. Για αυτό και είναι τόσο σημαντικό. Ο πιο σπουδαίος τίτλος όχι απλώς στην ιστορία της ομάδας. Πιθανόν να αποδειχθεί ότι είναι και συνολικά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ακόμη και αν για ένα απλό Κύπελλο, αυτό φαντάζει υπερβολικό. Και ήρθε μάλιστα, διότι αυτό αποτελεί και την εκκωφαντική επιβεβαίωση, απέναντι στον καλύτερο. Αλλά όπως τελικά φάνηκε, όχι τόσο καλό όσο και ο ίδιος ο Ολυμπιακός πίστευε. Αυτό μάλιστα, είναι και ένα μήνυμα, για να μην πούμε "μάθημα", που πήραν από την ΑΕΚ και οι υπόλοιποι.

Για την Κυπλλούχο ΑΕΚ ένας είναι ο μοναδικός κίνδυνος. Να πέσει στην "παγίδα" που της προσφέρουν οι καιροί και να πιστέψει ότι πιο σημαντικό από το γεγονός ότι νίκησε η ίδια, είναι ότι έχασε ο Ολυμπιακός. Οπως, δηλαδή, τούτες τις ώρες πιστεύουν όλοι οι υπόλοιποι. Για τον Δικέφαλο σημασία έχει η νίκη του, όχι η ήττα του αντιπάλου. Διότι στο πρώτο, ως οργανισμός, μπορεί να "χτίσει". Στο δεύτερο, μόνο να "χαλάσει"...
© 2016 Microsoft Όροι Προστασία προσωπικών δεδομένων και cookies Προγραμματιστές Ελληνικά

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x